Over mij

Mijn eigen verhaal begint heel klassiek met verliefd, verloofd, getrouwd en vervolgens huisje, tuintje, kindjes. Gecombineerd met elk een boeiende job, was het een drukke tijd maar het lukte ons aardig om alles samen geregeld te krijgen.

 

Maar toen ...

 

Plots werd alles anders. Mijn man Geert had al een tijdje last van enkele vreemde kwaaltjes en na enkele doorverwijzingen bij verschillende dokters kwam er vanuit het niets het alomvattende en onwaarschijnlijke verdikt: 

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) …, een ongeneeslijke spierziekte, geen behandeling mogelijk, geen medicijnen, geen therapie. Enige advies : leer er maar mee leven.

 

En daar stonden we dan, onzeker, onwetend, bang en alleen … . Maar daarna kwam al heel snel de vraag, hoe nu verder?

 

We beslisten op dat moment, om het dag per dag en stap voor stap te bekijken en ik zou hem helpen waar ik kon.  Zonder het te beseffen stapte ik op dat moment in een nieuwe en onbekende rol … als mantelzorger.

 

Alle dagen een beetje meer zorg bieden en taken overnemen, alle dagen een beetje meer zorgen ervaren wanneer ik mijn man alleen liet om te gaan werken, alle dagen de vraag wat morgen voor ons in petto zou hebben, … .

 

Als ingenieur bouwkunde had ik geleerd om oplossingen te vinden voor problemen, maar dit was toch van een heel andere orde. Ik ging op zoek hulpmiddelen en tegemoetkomingen, contacteerde aannemers, ontving leveranciers, en nog zoveel meer.  Uiteindelijke werd de combinatie werk-gezin-zorg te zwaar en stopte ik met werken om voor Geert en de kindjes te kunnen blijven zorgen … .

 

Verder zocht ik zelf naar manieren om te helpen bij het wassen en aankleden, het tillen, het verplaatsen, … Veel trial en error maar in de loop van de tijd vonden we onze eigen methode die we van tijd tot tijd terug bijstuurden omdat de situatie steeds weer veranderde.

 

De toekomst was heel onzeker en ongekend. Bepaalde gedachten kon ik ook moeilijk met Geert delen: Hoelang zou deze situatie nog aanhouden?  Zou ik de zorg alleen kunnen volhouden?  Zouden we het financieel wel redden?  En ook de hunkering heel af en toe naar een momentje voor mijzelf waarna ik mij dan schuldig voelde naar hem toe.

 

Uiteindelijk hebben we na 1,5 jaar afscheid genomen van Geert – hier thuis – zoals hij zelf had gewild en kwam er een einde aan een heel intense maar ook heel liefdevolle periode.

 

Wat volgde ...

 

Langzaam maar zeker heb ik daarna de draad van mijn verdere leven terug opgepakt.

 

Terug kleine stappen op de arbeidsmarkt. Terug in de richting bouwkunde maar nu – vanuit mijn eigen ervaringen - met meer oog voor toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen en ruimtes.

 

Hierover wilde ik graag meer te weten komen en zo kwam ik uit bij de opleiding ergotherapie waarbij er vanuit een alomvattende manier naar het ‘handelen’ van de ‘mens’ in zijn ‘omgeving’ wordt gekeken.

 

Als ergotherapeut ga je ook - samen met de cliënt - op zoek gaan naar oplossingen voor zijn of haar specifieke problemen : problemen met bewegen, het uitvoeren van dagelijkse handelingen, het spreken, het welbevinden…. .

 

Een heel veelzijdige en boeiende opleiding dus, maar soms voor mij ook confronterend om te zien welke kennis en kunde best wel nuttig had kunnen zijn bij het eerdere zorgtraject met Geert. Veilige tiltechnieken met aandacht voor je eigen lichaam, verzorgtechnieken, hulpmiddelen, enz.

 

En nu ...

 

En het is die kennis en kunde die ik nu graag met jou, als mantelzorger, wil delen zodat je nog beter en vooral veiliger kunt blijven zorgen.

 

Ik wil je praktisch adviseren rond het veilig uitvoeren van zorgtaken, valpreventie, gebruik van hulpmiddelen, enz. 

Indien gewenst kan ik je zelfs begeleiden bij een kleine of grotere woningaanpassing.

Verder geef ik je een ruimer zicht op de verschillende mogelijkheden binnen het zorglandschap en de tegemoetkomingen en premies waar je mogelijk recht op hebt.  

 

Maar bovenal wil ik je inspireren en bewust maken om vooral ook goed voor jezelf te blijven zorgen. 

Zodat ook jouw eigen leven de moeite waard blijft om te (be)leven en de liefde kan blijven stromen.

 

 

Wil je graag weten hoe ik jouw persoonlijk kan helpen in je rol als mantelzorger, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op via het nummer 0478/55 83 94 of stuur een mail naar veerle@mantelzrogcoachgecos.be 

 

Wil je meer weten over mijn aanbod, klik dan hier

Een bekwaam en gepassioneerd iemand als jij, geweldig gewoon.

 

J.H.