Waarom een MANTELZORGBOEK?

 

Als vaste mantelzorger weet jij - als geen ander - welke hulp en ondersteuning nodig is bij de verzorging van je partner, je vriend, je kind, .... Je kent ook de vaste routines en weet wat de zorgvrager (dit is de persoon die zorg nodig heeft) leuk vindt en wat niet. Ook als hij of zij dit niet zelf meer kan zeggen of uitdrukken.

 

Toch kunnen er momenten voorkomen dat je de zorg die je geeft (tijdelijk ) moet overdragen aan iemand anders. Dit kan vooraf ingepland worden maar evengoed kan het onverwacht gebeuren. 

 

Op zo een moment is het belangrijk dat je vervanger op de hoogte is van de belangrijkste afspraken aangaande de zorg. Maar ook kennis van de vaste routines, eventuele voorkeuren, enz. kunnen er voor zorgen dat de vervanging aangenaam verloopt. Zowel voor de zorgvrager als voor de persoon die tijdelijk de zorg overneemt.

 

Om al deze redenen werd dit MANTELZORGBOEK samengesteld. Het geeft een beeld over de zaken die jij als mantelzorger doet en regelt.  

 

Wanneer je alle relevante vragen hebt ingevuld in het MANTELZORGBOEK, dan heeft de vervangende verzorger normaal gezien voldoende informatie om de zorg tijdelijk over te nemen. 

 

Wat te doen met het MANTELZORGBOEK?

 

  • Beantwoord de vragen die van toepassing zijn voor jouw specifieke situatie.
  • Voeg desnoods extra informatie of pagina's toe indien dit nodig zou zijn. Of laat bepaalde hoofdstukken weg indien deze in hun geheel niet van toepassing zijn. 
  • Overloop en bespreek het ingevulde mantelzorgboek met de persoon die je gevraagd hebt om de zorg tijdelijk over te nemen. Doe dit ook zeker met de persoon of personen die je heb ingevuld op je MANTELZORG-PAS.
  • Vertel de vervanger(s) ook waar je het boek gaat leggen. Kies hiervoor een plaats waar de vervangende verzorger het makkelijk kan vinden. Bijvoorbeeld bij de telefoon of op een andere vooraf doorgegeven plaats. 
  • Zorg er ook voor dat deze personen beschikken over een huissleutel of weten hoe ze de woning kunnen betreden in geval van nood.
  • Neem het boek van tijd tot tijd nog eens vast en kijk of er niets moet aangepast of bijgevuld worden. Doe dit zeker elke keer als de medicatie wordt aangepast of voeg deze informatie toe op een afzonderlijk document. Leg het boek daarna steeds terug op de afgesproken plaats.

 

Voordelen van het MANTELZORGBOEK?

 

  • Met een ingevuld en vooraf besproken mantelzorgboek kan je erop vertrouwen dat de zorg, tijdens jou afwezigheid, kan voorgezet worden op een zo goed mogelijke en vertrouwde manier. Dit biedt een hele geruststelling, zowel voor jouw als mantelzorger maar zeker ook voor de persoon die zorg nodig heeft.
  • Ook is het een handig naslagwerk als je zelf op zoek bent naar belangrijke telefoonnummers of contactgegevens. 
  • En tot slot biedt het je ook een unieke kans om de zorgsituatie bespreekbaar te maken naar andere personen toe. Hierdoor wordt het misschien wel mogelijk om bepaalde taken uit handen te geven en zo te komen tot een beter evenwicht voor jou als mantelzorger.

 

Hoe kan je het mantelzorgboek ontvangen?

 

Via het invulformulier hieronder kan je de digitale invulversie van het MANTELZORGBOEK gratis bekomen.

Vul de nodige gegevens in en klik op verzenden. Je wordt vervolgens onmiddellijk doorverwezen naar de pagina waar je het mantelzorgboek kunt downloaden. Sla het document op, op jouw eigen computer en begin onmiddellijk met het aanmaken van je eigen persoonlijke MANTELZORGBOEK.  

 

Werk je toch liever met pen en papier, dat is geen probleem. Stuur dan een mailtje naar veerle@mantelzorgcoachgecos.be  en bestel het MANTELZORGBOEK in boekvorm voor slechts 22,00 euro (excl. verzendingkosten)

Na betaling ontvang je het boek eenvoudig en invulbaar op papier in je eigen brievenbus.

Gratis MAnTELZORGBOEK