"Als mantelzorger bied je extra hulp aan een persoon met een ziekte of een beperking. Je biedt deze hulp op regelmatige basis en je wordt er niet voor betaald. En je doet het omdat je geeft om de persoon in kwestie."
Die persoon kan een familielid zijn zoals je partner, je broer of zus, je kind, ... maar evengoed een vriend of een buur.
Deze persoon - ook wel zorgvrager genoemd - heeft extra hulp nodig omdat hij of zij tijdelijk of misschien wel permanent bepaalde dingen niet (meer) zelf kan doen. Dit omwille van een ziekte, een ongeval, een lichamelijk of verstandelijke beperking, een psychische aandoening of misschien gewoon omwille van de ouderdom.
Als mantelzorger neem je dan bepaalde taken over van deze persoon voor zolang hij of zij dit niet zelf (meer) kan. De taken die je opneemt kunnen zijn :
Je helpt op regelmatige basis en mogelijk voor langere tijd. Losse of sporadische hulp kan eveneens heel waardevol zijn maar valt meer onder een vriendendienst.
Als mantelzorger wordt je niet betaald voor de extra hulp die je biedt. In bepaalde gemeentes heb je in sommige gevallen wel recht op een mantelzorgpremie.
Je kan ook een mantelzorger zijn als je zorgt voor iemand die bv in een woonzorgcentrum verblijft. Ook in zo’n situatie blijven er nog vele taken bestaan die dienen te worden opgenomen.
Als mantelzorger heb je een persoonlijke band met de persoon waarvoor je zorgt en deze persoonlijke band was er al voordat er sprake was van de zorgsituatie. Je geeft veel om de persoon die hulp nodig heeft, hij of zij is belangrijk voor je en je voelt je ergens verplicht om hulp aan te bieden als bepaalde zaken plots moeilijker gaan.
Meestal heb je er niet bewust voor gekozen om mantelzorger te worden. Wat begint met boodschappen doen, wat papierwerk in orde brengen en gezelschap houden, wordt al snel het runnen van het huishouden en kan eindigen in dag en nacht zorgen voor.
Belangrijk is om af en toe stil te staan bij de vraag of de hulp die je biedt niet te zwaar begint door te wegen. Zeker als de situatie langere tijd aanhoudt.
Volgende vragen kunnen je daarbij helpen
Heb ik naast de zorg die ik bied nog voldoende tijd voor mezelf en/of voor anderen?
Lukt het me nog om mijn werk en/of mijn gezin te combineren met de zorg die ik bied?
Kan ik zelf bepalen wanneer ik zorg geef?
Heeft mijn werk of mijn thuissituatie begrip voor de zorg die ik geef?
Heeft mijn werk of mijn thuissituatie begrip voor de manier waarop ik de hulp organiseer?
Kan ik de situatie van de zorgvrager voldoende loslaten?
Haal ik voldoening uit de zorg die ik bied?
Kan ik de druk en de stress die de zorg met zich meebrengt aan?
Als je te weinig stil staat bij je eigen noden en verlangens is het mogelijk dat je steeds vaker over je eigen grenzen heen gaat. Indien dit te lang aanhoudt, kan je er zelf ziek worden en ga je niet meer voor de persoon om wie je geeft kunnen blijven zorgen.
Als je op de bovenstaande vragen heel vaak met 'NEE' hebt geantwoord, is dit een indicatie dat de zorg die je biedt erg zwaar begint door te wegen.
Dit kan zich beginnen te uiten als verstrooidheid, slechter slapen, sneller geïrriteerd, ..
Om dan ongemerkt over te gaan naar een bijna voortdurend gevoel van vermoeidheid, lichamelijke klachten ( bv. kortademigheid, hartkloppingen, ...), slaapproblemen, angstgevoelens, gevoel van onmacht, .... en zelfs resulteren in een echte burn-out.
Het is dus heel belangrijk om - als mantelzorger - ook zorg voor jezelf te (laten) dragen.
Maar hoe pak je dit het beste aan?
Soms ontbreekt het je gewoon aan tijd, energie of inzichten om zelf een verandering in gang te zetten.
Misschien vraag je je wel af ….
“Ben ik wel een mantelzorger?
Want wat ik doe is toch niet meer dan normaal. “
Dat lijkt misschien wel zo, maar toch is dat niet vanzelfsprekend.
Ik leg je graag uit hoe het precies zit.
Als centraal aanspreekpersoon voor mantelzorgers kan je bij mij terecht met al je vragen en bezorgdheden die je hebt als mantelzorger aangaande jouw unieke situatie.
Ik help je graag een eind op weg door :
Maar bovenal wil ik je graag inspireren en bewust maken om vooral ook goed voor jezelf te zorgen, zodat ook jouw leven de moeite waard blijft om te (be)leven en de liefde kan blijven stromen.
Wil je weten hoe ik kan helpen in jouw specifieke situatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvend verkennend gesprek.
Je kan dit doen, door een mailtje te sturen naar veerle@mantelzorgcoachgecos.be of rechtstreeks te bellen naar 0478 / 55 83 94
Klik hier als je meer over mij wilt te weten komen.
Klik hier als je meer informatie wilt over mijn aanbod