GRATIS NIEUWSBRIEF

 

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste tips en artikels, schrijf je dan in via de link hieronder en ontvang de nieuwe nieuwsbrieven en andere artikels rechtstreeks in je mailbox.

TIPS EN Artikels

Nieuwsbrief 2020-01 - Waarom mantelzorgers?

Mijn verhaal begint heel klassiek met verliefd, verloofd, getrouwd en vervolgens huisje, tuintje, kindjes. Maar vanaf dan loopt het niet helemaal meer zoals we het voor ogen hadden.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - Meubelverhogers

 

Raakt je partner moeilijk uit de zetel, het bed of van een stoel en heb je het gevoel dat je altijd in de buurt moet blijven om te helpen. Dan bieden meubelverhogers misschien wel de oplossing.

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-01 - Ik sta er thuis helemaal alleen voor.

 

"Ik sta er thuis helemaal alleen voor. Ik moet alles zelf doen en weet soms niet meer wat eerst vastpakken." Dit is een verzuchting die ik geregeld bij mantelzorger hoor.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - Douchestoelen vrijstaand

 

Wordt het douchemoment een beetje lastig omdat je partner moeite heeft met lang en/of zonder steun rechtstaan. Gaat bukken moeilijker of is er sprake van evenwichtsproblemen dan zorgt een douchestoel voor een eenvoudige en vaak goedkope oplossing

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-02 - Ik moet ...

 

'Ik moet seffens nog dweilen en om 5 uur moet het eten klaar zijn. Daarna moet ik nog afwassen en mee naar het nieuws kijken en dan moet de kat nog verzorgd worden. En 's avonds moet ik mijn echtgenoot in bed helpen en dan kan ik even tv kijken en moet ik mijn berichten op de computer nog nakijken. 

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - Drempelhulp

Dorpels aan de buitendeuren, kleine hoogteverschillen in de woning, ... . Ze kunnen erg hinderlijk zijn of soms zelfs als een echte hindernis ervaren worden. Vooral als de zorgvrager gebruikt maakt van een rollator of een rolstoel. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-03 - Kleine genietmomentjes

 

Soms is het niet zo eenvoudig om in je huidige zorgsituatie ontspannende momenten in te plannen voor jezelf. Een uitgebreid bad met een goed boek, kan lastig uit te voeren zijn als de zorgvrager op onverwachte momenten je hulp nodig kan hebben. En indien je de persoon voor wie je zorgt niet meer alleen duft te laten, zijn wandelingen in de natuur of ontspannen boodschappen doen ook niet meer vanzelfsprekend.  

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - MANTELZORG-PAS

 

Als mantelzorger bied je hulp en/of ondersteuning aan een naaste met een ziekte of een beperking en je helpt deze persoon met die dingen die hij of zij (tijdelijk) niet zelf kan. 

Maar wat als jij - als mantelzorger - iets aan de hand krijgt?  In zo'n geval zou het meteen duidelijk moeten zijn dat jij voor iemand zorgt. En ook dat de persoon voor wie je zorgt hulp nodig heeft. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-04 - Rondjes draaien in je hoofd

 

We kennen het allemaal wel eens. Dat eindeloze blijven nadenken over een probleem. Steeds weer zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. "Kan ik niet beter zus", "Of had ik niet beter zo". "Of wat als ik dit of dat zou doen." 

En hoe meer we erover nadenken hoe groter het probleem lijkt te worden. 

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - MANTELZORGBOEK

 

Als vaste mantelzorger weet jij - als geen ander - welke hulp en ondersteuning nodig is bij de verzorging van je partner, je vriend, je kind, ... . Je kent ook de vaste routines en weet wat de zorgvrager leuk vindt en wat niet. 

Op het moment dat je de zorg (tijdelijk) moet overdragen is het belangrijk dat je vervanger op de hoogte is van de belangrijkste afspraken aangaande de zorg. 

Om die reden werd dit MANTELZORGBOEK samengesteld. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-05 - Hij raakt zo moeilijk uit bad

 

'Hij raakt zo moeilijk in en uit het bad' Dat begint echt een probleem te worden. Ook stappen met de rollator in de woning is niet gemakkelijk want hij kan niet overal door. En bij de trapjes moet ik hem altijd gaan helpen.'

En dan vraag je je misschien af : 

'Kunnen we hier nog wel blijven wonen als dit nog gaat verslechteren?'

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - STEUNBEUGEL VOOR AUTO

 

In en uit de auto stappen. Veel mensen ondervinden hier problemen mee. Extra moeilijk wordt het vaak voor mensen met rugklachten, een beperking of na een operatie. 

Hierdoor kunnen verplaatsingen met de auto uitgesteld of vermeden worden en wordt de wereld van de betrokkene wel heel erg klein.

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-06 - Ben ik wel een mantelzorger?

 

"Mijn vrouw is erg moe na de wekelijkse chemosessie en ik neemt de huishoudelijke taken nu even tijdelijk voor mijn rekening." "Mijn partner kan moeilijk rond na zijn operatie en ik help hem bij het aankleden, ik ontferm me over zijn papieren voor het werk en de verzekering en ik breng hem naar zijn afspraken bij de dokter en kinesist."

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - BADZITJE

Kom je nog moeilijk vanop de bodem van het bad recht. Kost het je erg veel moeite, voelt het onveilig of moet je bij het rechtkomen misschien wel hulp vragen.

Een zitje in bad kan dan wel nuttig zijn.

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-07 - Balans Draaglast - Draagkracht

 

"Het zorgen voor mijn partner is soms erg zwaar. Zeker op die dagen dat hij zich niet zo goed voelt. Dan weegt dat ook door op mij en dan voel ik mij somber.  Maar als ik dan kan afspreken met mijn beste vriendin en mijn hart eens kan luchten dan voel ik mij al zoveel beter. Ze kan ook hele gekke verhalen vertellen waarbij we soms dubbel liggen van het lachen. Dat doet zo enorm deugd en daarna heb ik echt zin om er terug tegenaan te gaan.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - BADPLANK, -BANK OF -STOEL

Is het moeilijk om in of uit bad te stappen. Of vind je het een hele opgave om je partner te helpen bij het wassen in bad omdat je zelf hinder ondervindt van je eigen rug.

Dan zijn er ook voor dit probleem meerdere oplossingen op de markt die het badmoment voor jou of je partner kunnen vereenvoudigen.

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-08 - Missie - Visie

 

Het is mijn missie om open te staan voor mantelzorgers met een hulpbehoevende partner en hen te helpen om goed voor zichzelf te zorgen door hen te leren tijdig hun grenzen aan te geven zodat ook hun eigen leven de moeite waard blijft om te (be)leven en de liefde kan blijven stromen.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - BADLIFT

Ben je ook zo'n genieter in bad. Heerlijk ontspannen en wegdromen tijdens een momentje helemaal voor jezelf.

Maar misschien is dit al even niet meer zo vanzelfsprekend voor jou. 

Weet dan dat er betaalbare badliften op de markt zijn die het terug mogelijk maken om volledig zelfstandig van je eigen, unieke badmomentje te genieten. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-09 - Vrijdag - Poetsdag

 

Vrijdag - Poetsdag! Zo is het altijd geweest en zo heb ik het ook altijd gedaan. Maar de laatste tijd is het el een beetje moeilijker om dat vol te houden. De afspraak met de kinesist staat nu ook op vrijdag gepland en soms komt daar nog een doktersafspraak bij. Tegen de anvond, nadat ik alles heb gepoetst, ben ik dan echt wel uitgeteld en moet mijn martner mij niet meer te veel vragen.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - VALANALYSE

Vallen is een veel voorkomend probleem onder de oudere populatie. Iedereen kent wel iemand die ernstig ten val kwam of misschien ben je zelf al wel eens gevallen. Wist je dat ongeveer één op drie 65-plussers minimum 1 keer per jaar valt. Mogelijk liggen de aantal zelfs hoger want een val wordt niet altijd gemeld. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-10 - De boog kan niet altijd gespannen staan

 

De boog kan niet altijd gespannen staan. Maar als mantelzorger durf je weleens te denken dat dat aloude gezegde enkel voor anderen geldt. Je blijft steeds weer doorgaan hoewel je ergens wel beseft dat je dit lichamelijk en mentaal niet kunt blijven volhouden.  'Maar het is nog maar voor even, binnenkort zal het wel wat beter gaan.'  En als mensen in je omgeving aanraden om even rust te nemen is het antwoord vaak 'Het gaat nog wel'.

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - AANKLEEDHULP VOOR SOKKEN EN KOUSEN

Wil je je graag zelfstandig blijven aankleden, maar lukt het je steeds moeilijker om je voeten te bereiken. Dan kan het aantrekken van sokken of kousen een echter hindernis vormen. 

Een aantrekhulp voor sokken en kousen is een eenvoudig hulpmiddel dat je in dergelijke situaties goed kan ondersteunen. 

Lees meer ...       

Nieuwsbrief 2021-11 - (Niet-) helpende gedachten

 

Mantelzorg vraagt veel van je en dat heeft ook een grote invloed op hoe je je voelt.  Negatieve gevoelens als schuld, schaamte, verdriet, .. komen bij mantelzorgers veel voor.  Maar het is belangrijk om niet met deze gevoelens te blijven zitten. 

Vaak lijken deze gevoelens er gewoon te zijn. Maar dat klopt niet. Gevoelens worden namelijk veroorzaakt door gedachten die je hebt. Je manier van denken bepaalt hoe je je voelt en wat je doet. 

Lees meer ...       

Hulpmiddel in de kijker - TOEBEHOREN WANDELSTOK

Heb je een blessure of ben je geopereerd aan je voet of been? Of gaat lopen niet goed en gebruik je een wandelstok of krukken voor extra ondersteuning.

Dan heb je vast al gemerkt dat het soms moeilijk is als je je handen even vrij wilt maken of als je de stok of kruk even aan de kant wilt zetten.

Lees meer ...